当前位置: 网站首页 >> 专业机构 >> 儿少与妇幼保健学系 >> 教学培养 >> 本科生课程设置 >> 正文

社会医学课程简介

2015-12-18  来源:

《社会医学》本科课程简介

《社会医学》是从社会的角度研究医学和健康问题的一门交叉学科,也是临床医学和预防医学专业的专业基础课和必修课。社会医学主要研究社会因素与个体及群体健康和疾病之间的相互作用及其规律,制定相应的社会策略和措施,保护和增进个体及人群的身心健康和社会活动能力,提高生命质量,充分发挥健康的社会功能,提高人群的健康水平。本课程的教学目标是:通过社会医学的基本理论、社会卫生状况的测量方法、健康危险因素的评价方法、社会因素影响健康的机制以及社会卫生策略等基本概念、基本知识和基本技能的讲授,以求帮助医学生树立社会大卫生观理念,培养医学生从社会因素的角度来分析和处理健康问题的能力,从而推动医学模式的转变。

SocialMedicine is an interdisciplinary course involving Social Science and Medicine.It is also a basic and compulsory course for medical students. Social Medicinemainly explores the interaction and pattern between social factors and Medicinein individual and group levels, making strategy and action plan in medicine andhealth care. The main purposes of these are to protect people’ mental andphysical health, promote quality of life, improve health status in the society.The objectives of this course are: 1) understanding the principle theory ofSocial Medicine; 2) familiar with the measuring methods of social healthstatus; 3) familiar with the evaluation of risk factors about health; 4)exploring the mechanism between social factors and health; 5) understanding thebasic conception and knowledge about social health strategy.