当前位置: 网站首页 >> 专业机构 >> 儿少与妇幼保健学系 >> 教学培养 >> 本科生课程设置 >> 正文

卫生经济学课程简介

2015-12-21  来源:

卫生经济学课程简介

卫生经济学是一门新兴的经济学分支学科,它的产生和发展与社会的政治、经济、人口、卫生等方面具有密切的联系。随着社会的发展、卫生经济学在现代社会中有具有越来越重要的作用,它不仅可以指导政府制定科学高效的卫生政策,也可以指导医疗机构和医药企业制定科学的经营策略,指导消费者选择正确的消费行为。

根据本科教学加强基础,注重素质,整体优化的原则,本课程以介绍基本的经济学基本理论为主,注重理论联系实际,形成五个教学模块:基本经济学工具、卫生供给与需求、信息和保险市场、卫生服务机构中的主要角色与社会保险。在教学中,实施以案例为中心的研讨型教学法,通过案例讨论与课堂讲课相结合,培养了卫生经济学的思维方式。为学生提供了经济学者分析和解释问题的思路,使学生具备卫生经济学研究所需求的经济学和计量经济学分析工具的技能,从而加深对卫生经济理论与实证研究的理解。

开设这门课目的在于培养具有现代管理学和经济学基础理论和基本技能,能从事医药卫生事业管理和卫生经济领域研究工作的复合型人才。

Health economics course introduction

Health economics is a new branch of economics, its emergence anddevelopment have close links with thesocial politics, economy, population, health and other aspects. With thedevelopment of the society, health economics plays a more and more importantrole in modern society, not only guiding the government to formulate scientificand efficient health policy, but also guiding the medical institutions andpharmaceutical enterprises to formulate scientific business strategy. Besides,itcan guide consumers to choose consumption correctly.

According to the principle of undergraduate teaching which isstrengthening the basic of course, this course mainly introduces economicsbasic theory, pays attention to connect  theory with practice. The courseis divided into five teaching modules: basic tools of economics, healthsupplies and demand, information and insurance market, the main role of thehealth service institutions and social insurance. In the teaching, teachingmethod is combination of case-centered discussion and lectures. This method cantrain the health economics way of thinking, provide students with the way ofthinking which economic scholars analyze and explain problems, make the studenthave the skills of economics and econometrics analysis tools which can be usedto deepen the understanding of health economic theory and empirical research.

The aim of this subject is to cultivate inter-disciplinary talents whohave modern management and economics basic theory and skills, engaged inthe research of health service management and health economics.